infolinka +420 728 932 072      

 Česnek  

Česnek je vytrvalá zelenina z čeledi Liliovité - Liliaceae, původem ze střední Asie. Česneková cibule je složená z více stroužků, z nichž má každý svou slupku. Kořenový systém je mělký ale mohutný, proto mu nevadí sušší stanoviště. Listy jsou dlouhé, tence šavlovité a květenstvím je okolík složený z mnoha sterilních pětičetných květů, z nichž každý je podepřen zobáčkovitým toulcem.

Stanoviště

Potřebuje slunné vzdušné polohy, lehčí živnou půdu s optimálním pH 6,5. Nesnáší těžké slévavé nebo chladné půdy.

Péče

Česnek netvoří semena, proto se množí pomoci stroužků. K tomuto účelu vybíráme stroužky zdravé, velké bez mechanického poškození a před výsadbou je moříme proti houbovým chorobám a háďátku.

Jarní kultury mají vegetační dobu 150 dní, vysazují se v březnu přímo na stanoviště do sponu 30×10 cm a sklízíme od konce července do září.

Ozimé odrůdy se vysazují v říjnu na záhon do sponu 30×10 cm a přezimují maximálně se dvěma tenkými listy. Hloubka výsadby je u obou typů 6-8 cm.

Během vegetace udržujeme půdu kypříme a udržujeme bez plevelů. Ve velmi suchých letech se musí zavlažovat zejména v době vzcházení.

Výživa a hnojení

Česnek je rostlina druhé až třetí trati, při přehnojení dusíkem hnije při skladování. Během vegetace bychom měli pravidelně přihnojovat NPK hnojivem s poměrem živin 1,5:1:3. Jinak ve výživě nepotřebuje žádné speciální prvky, jak je tomu u cibule. Dávka a intervaly mezi hnojením se pohybují dle použitého přípravku.

Choroby a škůdci

  • OYDV
  • Rzivost cibule
  • Sazivost česneku
  • Peniciliová (modrá) hniloba
  • Houbomilka česneková
  • Molík česnekový
  • Háďátko zhoubné

  

Druhy

Odrůdy česneku dělíme na Paličák a Nepaličák.

     

Paličák

Vytváří květní stvoly s pacibulkami. Jeho stroužky mají nafialovělé šupiny a není příliš vhodný ke skladování.

Nepaličák

Nevytváří květní stvoly s pacibulkami. Vyznačuje se menšími srpovitě zahnutými šupinkami bílé barvy. Většinou se jedná o jarní odrůdy s termínem sklizně v létě téhož roku, s dobře skladovatelnými cibulemi.

Jovan

 Polopozdní ozimý paličák s velkými cibulemi a fialovými znaky na slupce.

Vekan

 Raná odrůda ozimého paličáku, vyniká silným fialovým zbarvením.

Japo

 Jarní světlolistý nepaličák, se středně velkými cibulkami krémové barvy.

Záhorský

 Ozimý nepaličák, vysoce výnosná odrůda se žlutozelenými listy a kulovitými cibulkami.

Bzenecký Paličák

 Velmi teplomilná odrůda česneku s kulatými cibulkami.

Lukan

 Raný ozimý nepaličák s širokými listy. Má nejvyšší výnos ze všech odrůd česneku.

Rady a typy, výživová hodnota

 Česnek je výborným zdrojem vitamínů a minerálů. Z nejvýznamnějších vitamínů obsahuje provitamín A, B1, B2, B3, C a jako zástupce minerálních látek lze jmenovat brom, vápník, chlor, měď, železo, hořčík, zinek, selen, germanium a mnoho dalších. Studie předpokládají, že právě díky selenu a germaniu má česnek tak významné protirakovinné účinky. Povzbuzuje zažívání, má antiseptické, antihelmetnické účinky, napomáhá vykašlávání, způsobuje pocení, proto je užíván jako podpůrný prostředek při horečnatých onemocněních. V kuchyni má využití jak k přípravě studen&ya cute;ch, tak i teplých pokrmů. Ve Středomoří se nakládá s olivami do slaného nálevu, používá se i na sušení nebo nasolování.

Další zajímavosti  o česneku

Kdo jí hodně cibule, toho nenavštěvuje lékař. Kdo jí hodně česneku, toho nenavštěvuje vůbec nikdo. Tato lidová moudrost pramení z faktu, že cibule i česnek jsou právem považovány za rostliny s mnoha příznivými účinky na lidské zdraví, ale vůně česneku nemusí být každému příjemná.

Česnek (Allium sativum) je stará kulturní rostlina, nejstarší záznamy o jeho použití pocházejí z Egypta, kde dobře znali jeho léčivé a preventivní účinky a užívali jej k léčení téměř všech chorob. Také Řekové a Římané si česneku velmi vážili a používali ho jako prostředek proti parazitům a jako přírodní antibiotikum. Vojenští lékaři česnekem léčili válečná poranění. Vědeckému zkoumání jej podrobil až Louis Pasteur v polovině 19. století, když studoval jeho baktericidní účinky.

Největší uplatnění nachází česnek v kuchyni jako zelenina specifické chuti a vůně, a i když každému zrovna nevoní, pro přípravu některých pokrmů je nepostradatelný. Vzpomeňme na topinky, bramboráky, různé polévky, pomazánky apod. Bohatým používáním česneku v kuchyních některých středomořských států je někdy zdůvodňováno, proč se v zemích, jako je Itálie či Španělsko, tak málo vyskytuje arterioskleróza.

Česnek magický

Česnek odjakživa hrál významnou úlohu v černé magii. Měl ochraňovat člověka proti zlým duchům, démonům a ostatním bytostem astrálního světa. Chránil před upíry a vlkodlaky a u jihoevropských národů se věřilo, že česnek zahání i samotného ďábla. Proti upírům se používal také květ česneku.

V lidové magii byl česnek bylinou bezpečí a duchovní očisty. Zavěšený v domácnosti odháněl od domu veškeré zlo, chránil stavení před zlými démony, jeho obyvatele před uhranutím, a dokonce snad zaháněl i zloděje a závistivé osoby. Také se někde vkládal pod polštář miminkům a malým dětem, aby jim během noci neublížilo nic z tohoto světa ani ze světa duchů. Podle legendy užíval česnek jako ochranu proti nečistým silám také Odysseus. Možná že jen díky jeho magické síle se ubránil vědmě Kirké, která všechny jeho vojáky změnila ve špinavé vepře, sotvaže přistáli na ostrově Aiaia.

Česnek léčivý   

Využití česneku jako léku má velmi starou historii. Jeho vlastí je pravděpodobně centrální Asie, ale odtud se rychle rozšířil i do vzdálených oblastí - Středomoří, Číny a Indie. Egyptský papyrus z roku 1600 př. n. l. líčí stávku dělníků pracujících na stavbě pyramidy, kteří protestovali proti tomu, že nedostali česnek. Na Cheopsově pyramidě u Gízy byla nalezena tabulka informující o tom, že při její stavbě bylo za česnek a cibuli vydáno 1600 stříbrných talentů. Známý Ebersův papyrus, sbírka lékařských předpisů stará 3500 let, uvádí 22 různých receptů obsahujících česnek v diagnózách, jako je bolest hlavy, srdeční slabost, střevní cizopasníci, ekzémy, gynekologické potíže apod. Starověký řecký lékař Dioskorides doporučoval česnek na čištění krve. Římané byli přesvědčeni, že česnek léčí kašel a čistí plíce od hlenu a hnisu. Na příkaz císaře Nerona byl česnek přidělován římským legiím, „aby se zvýšila jejich bojeschopnost". Lékaři ve starém Řecku, Egyptě, Číně a Indii považovali česnek za všestranný lék a léčili jím všechno, počínaje nachlazením a konče „stářím".

Dnes je tato rostlina znovu objevována a znovu se stává předmětem farmaceutického a medicínského výzkumu. Většina příznivých účinků česneku pochází z více než stovky jeho složek obsahujících síru. Když cibulku česneku rozmačkáte nebo rozžvýkáte, změní se alliin (jedna z těchto složek) na allicin, chemickou látku odpovědnou za česnekový zápach i jeho léčivé účinky. Přeměna se děje účinkem specifického enzymu alliinázy, která se uvolní při narušení buněčného pletiva a rostlině slouží jako ochrana před škůdci.

Chemické vzorce biologicky účinných látek česneku

http://www.celostnimedicina.cz/obrazky/xvzorec_cesnek11m.jpg


Allicin jako příčina česnekového zápachu i baktericidního účinku česneku je znám již od roku 1944. Zdaleka to však není jeho jediná biologicky účinná látka. I v současné době jsou objevovány stále další. V roce 2009 byla objevena thiofenonová sloučenina zvaná thiacremonon. Ten vykazuje silný protizánětlivý a antiartritický efekt a byl u něj také zjištěn protinádorový účinek. V Koreji zcela nedávno, v roce 2010, izolovali další síru obsahující sloučeninu se složitým názvem 3-(allyltrisulfanyl)-2-aminopropanová kyselina. Na rozdíl od allicinu, který se tepelnou úpravou ničí, tato látka je teplu odolná. Hubí nejen četné bakterie, ale také patogenní kvasinky. A určitě to není poslední látka s příznivým účinkem na lidské zdraví, která byla v této prastaré kulturní rostlině nalezena.

Vezmeme-li v úvahu, že česnek je také bohatým zdrojem vitaminů A, B a C, že obsahuje stopové prvky, jako je selen, jod, mangan, měď, bor, molybden, kobalt a zinek, že snižuje hladinu cholesterolu, redukuje krevní srážlivost, zvyšuje imunitu, mírně snižuje krevní tlak tím, že rozšiřuje cévy a pomáhá tak zlepšovat krevní oběh, jistě mu odpustíme jeho zápach. Může dokonce sloužit k prevenci některých druhů rakoviny, a to jistě stojí za to, abychom jej zařadili do svého jídelníčku.



 

Česnek
Česnek
designed by pub24 | contents ©2017 Herzige-farm.cz | powered by Online Shop Herzige farm & Quick.Cart